Promo
Foto: Promo

"Vår hustle har blitt født ut av håpløshet"

Les vårt intervju med norgesaktuelle G-Side som varmer opp for Tinie Tempah i kveld!
Tekst: Mia Andersson

Enten vi vil eller ikke, handler hiphop mye om preferanser. Et sound, en beat, en flow som minner om noe annet. Av ren refleks vil hjernen vår kategorisere og plassere i en bås, men alle som noensinne har hørt på G-Side vet at det er akkurat der det blir kortslutning i hjernen.

Bringer et nytt sound
De to rapperne Stephen "ST 2 Lettaz" Harris og David "Young Clova" Williams  danner sammen med produsentene bak Block Beataz kjernen i Slow Motions Soundz, et crews som forlater normen i fortiden og skaper musikk for de som vil oppleve noe de aldri har hørt før. Og med et ytre som sier hiphop, men et lydbilde som utøver de dype bassgangene som lander i magen, og byr på en flytende, my rap full av funk, R&B, indie og pop, beskrives G-Side i dag som nettopp det. Noe nytt, og et sound som har forandret synet på hiphop.

- Det vi gjør er definitivt ikke noe nytt, men at det kommer fra Huntsville er nytt. Det er et nytt perspektiv på sampling og rimkomposisjon, siden ingen har hørt historien vår tidligere. Tekstmessig er vi sterkt inspirert av store Sørstats-duoer som Outkast, UGK og 8Ball & MJG, men når det kommer til lydbildet, er det nærmere Three 6 Mafia eller Kanye, med tanke på samplene vi velger å bruke. Musikken vår er "real time, real life"-rap, som legges over et forskjønnet, utenomjordisk lydbilde, hvor hjertene våre høres i hver eneste stavelse og lyd, forteller ST 2 Lettaz til Kingsize.

Hva er historien bak deres seneste album, iSLAND?
ST: Etter våre fire tidligere album, befant vi oss i en klasse for seg selv. Så istedet for å forsøke å passe inn blant alle de andre, omfavnet vi idéen om at vi skulle bli en øy og fortsette å gjøre vår egen greie. Vårt sound, vår historie, og til og med vår egen forretningsopplegg er ikke som noen andres. Nå forsøker vi å utvikle øya vår, greia vår, til å bli en nasjon.

Til motsetning fra mang andre artister i dag, er albumene deres kjent fpr å følge en rød tråd i sin sammenhengene struktur. Er det en bevisst strategi, eller noe som kommer naturlig?
ST: Naturlig. Vi vokste opp med rå album, og vi begynte å lage musikk i en tid da det ikke var uvanlig at artister solgte tusenvis av skiver fra bagasjerommet på bilen sin. Men i takt med at internett vokste, ble musikken med single-basert, men vi beholdt vår opprinnelige helhetstanke.

Hvordan ser skriveprosessen deres ut, kommer tekstene før beaten, eller motsatt?
Clova: Vi inspireres av beats! Idéer kommer og går hele tiden, men vi skriver samtidig som en beat skapes eller når den har blitt laget.

På hvilken måte komplimenterer dere hverandre som rappere?
ST: Av å være hverandres motsatser. Det gir lytteren det beste fra to verdener, og å ha to MC'er forhindrer dessuten et monotont lydbilde.

Slow Motion Soundz sies å være en tankegang som overskriver de geografiske forventningene - at plassering ikke har noe å gjøre med kvaliteten på musikken. I dag har G-Side nådd en verdensomspennende annerkjennelse. Når innså dere at det dere drev med hadde nådd ut til flere enn innbyggerne i Huntsville?
Clova: I 2007 var vi med i det UK-baserte magasinet Hip Hop Connection, og det var da vi forsto at noen karer fra Alabama kunne lage musikk som hele verden faktisk kunne sette pris på.

Hør G-Side sammen med Lars Vaular fra sistnevntes Helt om dagen, helt om natten-album:


Dere representerer i stor grad hjembyen deres. Hva for et bilde vil dere at musikken skal male om den?
ST: Det virker som om mennesker tror man fortsatt rir på hester og plukker bomull på jordene i Huntsville. Og siden det bildet fortsatt eksisterer, vil vi vise at det faktisk finnes smarte forretningsmenn her, og at vår hustle har blitt født ut av en følelse av håpløshet da omverdenen aldri regnet med oss, eller ga oss en sjanse. Med andre ord, vil vi motbevise statistikken, og bevise at barn som vokser opp i de verste områdene faktisk kan bli noe stort.Kjente for sin skildring av en mildt sagt hard bakgrunn, benyttet G-Side seg av begrepet "verdensrommet" som en fluktmetafor på Starshipz & Rocketz. En flukt fra sine virkelige liv og til noe bedre. På den neste skiva, Huntsville International, tok de metaforene et steg videre, og snart skulle flukten bli virkelighet, da turnéer både åpnet opp verden, forutsetningene og inspirasjonen.

- Europa er veldig ulikt vår bakgrunn, siden velstanden er høyere, mens man hjemme hos oss kjemper om hver eneste krone. Vi er fra ghettoen begge to. Der vi kommer fra, er det ingen som får leve ut drømmene sine eller plassere mat på bordet til familiene sine. Derfor gjør vi dette. Vi vil kunne gi familiene våre et bedre liv, og siden kunne si til barna våre på en overbevisende måte at alt er mulig. At de kan bli hva de vil, til tross for omstendighetene eller bakgrunnen sin - fordi vi lyktes. Å turnére i Europa gjorde at verden krympet for oss. Vi innså at alt var mulig, at man kan oppnå alt man vil, uansett tidligere omstendigheter. Og det fikk oss til å streve etter å bli større og oppnå mer, forklarer Clova.

Hvordan har oppmerksomheten forandret livene deres?
Clova: Det har gjort oss mer selvbevisste, og dessuten lært oss at man skal tenke seg om før man uttaler seg om noe. Vi representerer et stort antall mennesker hver gang noen ser eller hører oss, så vi gjør vårt aller best for å ikke skuffe dem.

Hvis man følger dere, så forstår man ganske raskt at dere er veldig takknemlige mot alle de som har spredd musikken deres, og dere har gjort dere kjente for å bruke internett til nettopp dette. Hva har det betydd for framgangen deres?
Clova: Internett gjorde at musikken vår ble spredd til deler av verden den aldri hadde nådd tidligere. Og deretter fortsatte folk å støtte musikken vår da de innså at vi var de samme menneskene i det virkelige livet som dem de lærte å kjenne på internett eller gjennom musikken vår.  Så vi tror at det er en kombinasjon av det virkelige markarbeidet, og vårt nærvær og tilgjengelighet på internett som har ført oss dit vi er i dag.
 
Tekstene deres bærer ofte på en dybde som noen andre, fra andre steder, kan forvandle til sitt eget. Finnes det en låt dere er spesielt stolte av?
Clova: "So Wonderful" fra Huntsville International. Det er den mest inspirerende låta vi hittils har laget, og når alt kommer til alt, er jo vårt mål å inspirere alle de menneskene som krysser vår vei.The One...Cohesive kan man høre: “If you’re paying attention to your rearview, you can’t see what’s in front of you. You’ve been to the past before; you’re looking at the future out your front window". Oversett det til hvor dere ser G-Side i framtiden?

Clova: Vi kommer til å fortsette å vokse og forandres. Det som fungerte før, fungerer kanskje ikke i framtiden, og derfor strever vi stadig etter å fornye oss og ikke la fortiden være et hinder.

G-Side varmer opp for Tinie Tempah på Sentrum Scene i kveld (fredag 4.mai), før de tar turen videre til Trondheimsklubben Blaest i morgen.

Qualitytime!
Foto: Qualitytime!
Publisert: fredag 04 mai 2012 12:58
Share |

Kommentarer (0)

Du må logge deg på for å kommentere artikler

Siste nyheter

Fabulous drar på i ny video

Fab slipper nok en herlig musikk video, denne gangen inspirert av 90s klassiker filmen Dead Presidents. Sjekk den ut.

Ny Kendrick Lamar video!

Uten noe forvarsel slipper Kendrik brått en dødsfet video til låta "These Walls"

Arif topper ett kjempe år med P3 Gull nominasjon

Arif har drept det i år, med debut plate, utsolgt turne, og 5 P3 listede singler, og når er han nominert til P3 Gull prisen.

Øyafestivalen får hovedrollen i ny reklamefilm

Oslo og Øyafestivalen har inntatt hovedrollene i den nye internasjonale reklamefilmen til Pepsi Max. Inspirert av sommeren og Europas mest populære musikkfestivaler presenterer de i dag ”Dancing in the rain”, en ny film der vanlig norsk regn forvandles til en dansende fest.

Se freestyles fra XXL sin 2015 Freshman klasse

Hvem har gjort den beste jobben hittil?

NAS snakker om Charleston skytingen

"Mental illness is something that I wish we could detect earlier on"

Videopremiere: Klish

Gangster-bonde-dramatikk fra Tromsøværingen!

Ny video av Vic Mensa feat Kanye

Kanye West vet å plukke unge nye folk å jobbe med. Vic er siste mann ut.

Nico D ute med ny singel!

Reggae er jo i fyr og flamme som aldri før i Norge, og en av pionerene er nå ute med ny singel.

Hør Dreamons hardtslående rap-reminder!

"Jeg er på min "back in the day"-grind"

Rex er ferdigsnakka!

Se Oslo-rapperens kjærlighetshistorie uten lykkelig slutt.

Se Lars Vaular "danse som Tupac og Mobb Deep"

Bergensrapperen utfordrer hiphopens macho-image med ny video.

Izabell kjemper om kontroll på ny singel

Stavanger-rapperen har fått produsenthjelp fra Arifs beat-team.

Videopremiere: Jaa9 & OnklP - "Alt på stell"

Turbulent ungdomskjærlighet fra de snart albumaktuelle rapveteranene.

Vinz ønsker "bekreftelse" på egenhånd

Hør splitter nytt samarbeid med produsent Thomas Eriksen.
Kingsize on Facebook

Hva mener du?

Blir det nye Kendrick Lamar-albumet en skuffelse?
Du må være logget inn for å stemme
Ja, det kan umulig leve opp til GKMC
 
31 %
Nei, jeg tror han kan gjøre det en gang til
 
69 %
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kingsize.
Kingsize har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Web side utviklet og designet av Fred Russel